Podlaskie smaki. Ziemniaczana kraina
Podlaskie smaki. Ziemniaczana kraina.
29 marca 2025
- autokarem
- wędrówka
- degustacje
Podlaskie smaki. Ziemniaczana kraina.
Zapraszamy Państwa po raz kolejny na kulinarne peregrynacje w poszukiwaniu smaków, zapachów, historii... Tym razem w naszej wędrówce skupiamy się na wschodniej części Powiatu Białostockiego, a główną rolę grać będzie Jego Wysokość Ziemniak 🙂 TRASA: SOFIPOL - SKROBLAKI - KRUSZYNIANY - STUDZIANKI
Cena:
290 zł/os. 270 zł/os. (dla członków PTTK) Wpłat można dokonywać na nasze konto z dopiskiem „Smaki”, gotówką/kartą w biurze Organizatora lub online.
Uwagi:
1) Na wycieczce będzie możliwość zakupu produktów regionalnych oferowanych w miejscach, które odwiedzimy. 2) W trakcie wycieczki przewidziane są wędrówki i dojścia, w sumie ok. 7 km.
W cenie:
- przejazd autokarem - usługa przewodnicka - degustacje (tołkanica z zupą, drożdżówka, halva, babka ziemniaczana z sosami, kawa/herbata) - wstęp do meczetu w Kruszynianach - ubezpieczenie NNW
Zgłoszenia
imię, nazwisko, data urodzenia oraz numer kontaktowy z dopiskiem "Smaki". Wpłat należy dokonać do 17.03.2025.
PROGRAM
SKROBLAKI – w Agroturystyce “Prynuka” spotkamy się z laureatką prestiżowego konkursu kulinarnego „Nasze Kulinarne Dziedzictwo” i spróbujemy nagrodzonej “tołkanicy”. Będzie możliwość zakupu lokalnych wyrobów kulinarnych i rękodzieła.
Po jedzeniu trzeba się poruszać, zatem przemaszerujemy ok. 4 km przez malowniczy odcinek Puszczy Knyszyńskiej do Łużan.
KRUSZYNIANY – sprawdzimy co nowego w najsłynniejszej tatarskiej wiosce. Dla chętnych będzie czas na zwiedzanie meczetu i opowieści wesołego Dżemila. Spróbujemy słodkiej tatarskiej przekąski.
STUDZIANKI – na koniec zawitamy do ubiegłorocznej zwyciężczyni Mistrzostw Świata w Pieczeniu Babki i Kiszki Ziemniaczanej. Poznamy sekret dobrej babki, ale posmakujemy tej potrawy również w nowoczesnej odsłonie. Przy okazji sprawdzimy, czy ziemniaki na Podlasiu rzeczywiście występują także w formie płynnej… 🙂